سازمان جهاد کشاورزی از اولین ارگانهای دولتی در استان است که به بحث بسیار مهم کوچینگ برای توسعه توانمندی های پرسنل هم از لحاظ اجرا که در پروژه طراحی مدل توسعه فردی از این متد استفاده شد هم در مبحث آموزش وارد شده است. به گزارش پایگاه خبری یزدتیتر؛ دوره ۴روزه کوچینگ به مربیگری خانم […]

سازمان جهاد کشاورزی از اولین ارگانهای دولتی در استان است که به بحث بسیار مهم کوچینگ برای توسعه توانمندی های پرسنل هم از لحاظ اجرا که در پروژه طراحی مدل توسعه فردی از این متد استفاده شد هم در مبحث آموزش وارد شده است.

به گزارش پایگاه خبری یزدتیتر؛ دوره ۴روزه کوچینگ به مربیگری خانم سعیده شمس الهدی مربی (کوچ) ACC مورد تایید فدراسیون بین المللی کوچینگ انگلستان برگزار شد.

سید ابوالفضل وکیلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بیان کرد: در راستای ارتقا سطح علمی و مدیریتی پرسنل با توجه به سیاست های وزارت جهاد کشاورزی با برنامه ریزی های انجام شده در معاونت توسعه مدیریت و منابع سازمان نسبت به برگزاری دوره توسعه فردی (IDP) برای مدیران آینده سازمان اقدام شد .

وی اظهار کرد: در تکمیل طرح توسعه فردی با ارزیابی های بعمل آمده توسط کارشناسان مجرب سازمان مدیریت صنعتی اولین دوره آموزشی مربیگری(کوچینگ) به مدت ۱۶ ساعت در سازمان جهاد کشاورزی استان یزد برگزار شد.

به گفته سعیده شمس الهدی کوچینگ یک نوع بحث مدرن است که در مدیریت و بخصوص در رهبری و لیدر شیپ چند سالی هست که باب شده و تقریبا از سال ۹۳ آموزش های آن در ایران شروع شده است .

وی افزود: کوچینگ یک سبک درست از گفتگو و زندگی است و با افزایش عملکرد مخاطب در همه جا میتواند کاربرد داشته باشد.

شمس الهدی با اشاره به اینکه معمولا به ۲ دلیل اهمال کاری صورت میگیرد یا کار را انجام نمی دهیم یا نمی دانیم چکاری را باید انجام دهیم گفت: در کوچینگ به آگاهی هایی در مورد خواسته ها و نیازها دست میاییم و قسمت دانستنی هایمان در ابتدا پوشش داده شده و بعداز آن با همراهی کوچ و اقداماتی که توسط مراجع تعریف می شود قسمت عملگرایی و توانمندی فرد در اقدام افزایش می یابد.

وی تصریح کرد: تکنیکی که در کوچینگ کاربرد بالایی دارد تکنیک پرسشگری و تغییر دیدگاه است که با این تکنیک ما مخاطب را به یک تفکر عمیق و خلاقانه وادار می کنیم، و اصل موضوع همین است که در این پروسه فرد بتواند از آن تفکر عمیق و خلاقانه یک دستاورد و آگاهی جدید در مورد خود داشته باشد.

مربی عنوان کرد: کوچینگ تکنیک بسیار مناسبی برای افزایش عملکرد پرسنل و مدیران سازمان ها است که می تواند باعث خروجی های مطلوب و همگرایی مدیران با هم شود.

وی متذکر شد: در این دوره ۱۶ ساعته مهارت های اصلی کوچینگ در قالب ورک شاپ های عملی و مبانی تئوری به مدیران میانی و ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان یزد آموزش دادیم.

سعیده شمس الهدی خاطرنشان کرد : در استان یزد ترویج کوچینگ هنوز درست اتفاق نیفتاده و ما در سازمان مدیریت صنعتی گامهای مناسبی را برای بسط و آموزش برداشته ایم و امید است در سایر سازمان ها و ارگانهای دولتی هم این دوره ها را در ابتدا برای مدیران و سپس پرسنل داشته باشیم‌.